Waarmee wandel ik het best met mijn hond?

In dit artikel wil ik je wegwijs maken in wat nu handig is om met je hond te wandelen, want er zijn zoveel tools, maar wat is nu het beste?! 

Ik geef je duidelijke scores op effectiviteit om trekken tegen te gaan, welzijn van de hond bij gebruik van de tool en gebruiksvriendelijkheid voor het baasje. De drie criteria krijgen een score op 5 zodat ze samen een totaal op 15 geven. 
Ik ben hierin zo objectief mogelijk. 

Gewone halsband + leiband 

happy-camper-halsband-happy-camper-halsband-voor-h   

Een gewone halsband is niet effectief om trekken tegen te gaan. Een hond trekt er meestal gewoon mee door. De gewone leiband geeft je ook niet veel meer grip. 
Qua welzijn voor de hond is hier niet veel tegen in te brengen, behalve dat de nek zwaar belast wordt als de hond trekt. Dat is uiteraard niet gezond. 
Voor het baasje is dit makkelijk aan en uit te doen, dus een topscore!
Om trekken tegen te gaan: 1/5 
Welzijn van de hond: 4/5
Gemak voor het baasje: 5/5
TOTAAL: 10/15

Sliplijn


Qua effectiviteit tegen het trekken, kan dit een goede tool zijn. Het kan, maar vaker wel dan niet trekt een hond hier gewoon los door. Voornamelijk omdat het gewoon uit koord is gemaakt. Welzijn van de hond wordt hier niet zo makkelijk gerespecteerd: je knijpt de strot dicht als de hond trekt (en toch blijven veel honden ertegenin gaan, vreemd genoeg). Inzetten als trainingstool kan ervoor zorgen dat de hond angstig wordt, vooral als het baasje om de zoveel tijd aan de lijn snokt. 
Wat betreft makkelijk aan te doen: jazeker, dat is heel gemakkelijk. 
Om trekken tegen te gaan: 3/5 
Welzijn van de hond: 0/5
Gemak voor het baasje: 5/5
TOTAAL: 8/15

Jachtlijn


De jachtlijn, anders dan de sliplijn, heeft een stop aan de hals, waardoor je niet de strot dichtknijpt. Het werkt dan soortgelijk aan halsband + leiband, alleen zit het in één tool. 
Qua effectiviteit tegen trekken: afhankelijk van waar de stop zit, gebruik je dan een sliplijn of halsband. Ik vind het niet effectief tegen trekken. 
Welzijn van de hond: ook hier afhankelijk van waar de stop zit. Als het als sliplijn wordt gebruikt, geen goede tool voor welzijn van de hond. Als de stop op halsbandhoogte zit, dan is het zeker een zachte tool om te gebruiken. Wordt hier echter veel druk op gezet tijdens het wandelen (lees: snokken), dan is het voor het welzijn van de hon geen goede tool.
Het is een heel gebruiksvriendelijke tool. 
Om trekken tegen te gaan: 1/5 
Welzijn van de hond: 3/5
Gemak voor het baasje: 5/5
TOTAAL: 9/15

Slipketting + leiband

    
Bij de slipketting wordt uiteraard ook een leiband gebruikt. 
De slipketting is vrij effectief om trekken tegen te gaan, maar ook hier trekken honden met een stevige nek meestal gewoon los door (hoe pijnlijk dan ook). 
Welzijn van de hond wordt hier weinig gerespecteerd: je trekt de strot van de hond dicht, daar komt het op neer. Honden trekken er toch soms door (we kennen ze allemaal de honden die langskomen en hijgen en schrokken aan de lijn). Als je trekt aan de slipketting zet je heel veel druk op de nek van de hond. Dat is niet gezond en kan zelf heel ernstige klachten voortbrengen. 
Makkelijk om te doen? Jazeker, het is zeker gebruiksvriendelijk voor de baasjes. 
Om trekken tegen te gaan: 3/5 
Welzijn van de hond: 0/5
Gemak voor het baasje: 5/5
TOTAAL: 8/15

Gentle Leader


Om trekken tegen te gaan, is het zeker een handige tool. Veel honden gaan er zich wel tegen verzetten (je moet je jeukende brilbeentjes op je neus voorstellen - zo voelt het voor de hond ook). Je moet het goed trainen, het is dus minder gebruiksvriendelijk voor de baasjes. 
Veel honden vinden de Gentle Leader echt ontzettend vervelend, zelfs na langdurig trainen. Het welzijn van de hond daalt dus bij gebruik hiervan. Sommige honden gaan zelfs al weglopen bij het zien van de Gentle Leader. Het drukt ook op de neus van de hond. Als trainingstool om uiteindelijk weg te laten, is het zeker tijdelijk bruikbaar, maar je moet tegelijkertijd werken aan het wandelen zonder trekken. 
Het moet heel goed worden getraind en dat vraagt vaak veel tijd. Een hond dat zich bij het aandoen verzet, is niet leuk voor de baasjes.
Om trekken tegen te gaan: 4/5 
Welzijn van de hond: 2/5
Gemak voor het baasje: 1/5
TOTAAL: 7/15


Borsttuig


Een borsttuig met de borstband over de schouders en een ring op de borst. Je lijnt de hond aan bij de ring op de borst. 
Om het trekken tegen te gaan, is dit een uitstekende tool, want je kan heel makkelijk sturen. 
De beweging van de schouders wordt beperkt met dit soort tuigje en de banden die onder de oksels zitten, kunnen pijnlijk zijn wanneer de hond trekt, waardoor de hond dus stopt met trekken. Ook hier weer: kunnen pijnlijk zijn, ieder type borsttuig is anders en je wilt dan ook vooral zien bij dit type tuig dat het niet snijdt onder de oksels. De nek is vrij en dat is voor de hond heel fijn. 
Het is redelijk makkelijk aan te doen bij de hond, zeker gebruiksvriendelijk voor de hond. 
Om trekken tegen te gaan: 5/5 
Welzijn van de hond: 3/5
Gemak voor het baasje: 3/5
TOTAAL: 11/15

Hondentuigje/hondenharnas met aanlijnmogelijkheid op de rug


Een tuigje met een borstriem over de schouders en aanlijnmogelijkheid op de rug. 
Dit type tuigje is niet effectief tegen trekken. Je kan met de ring op de rug niet sturen en je hond voelt zich beperkt in beweging van de schouders, waardoor hij nog meer druk gaan uitoefenen naar voren. 
Welzijn van de hond is oké, maar de beweging van de schouders is dus erg beperkt. De nek is wel compleet vrij wat heel fijn is voor de hond. Vaak moeten zulke tuigjes over de kop en dat vinden ze niet zo fijn. 
Zeker ook makkelijk in gebruik voor de baasjes, al is een tuigje altijd een beetje puzzelen. 
Om trekken tegen te gaan: 0/5 
Welzijn van de hond: 3/5
Gemak voor het baasje: 3/5
TOTAAL: 6/15

Y-tuigje / Y-harnas voor honden met aanlijnmogelijkheid op de rug


Een Y-tuigje heeft de letter Y op de borst. Dit tuigje heeft een ring op de rug om aan te lijnen. 
Een harnas met enkel aanlijnmogelijkheid op de rug is vaak niet erg effectief om trekken tegen te gaan. 
Het Y-tuigje laat de schouders wel vrij, waardoor er minder druk is om tegen in te gaan voor de hond, waardoor sommige wel minder zullen trekken. Qua welzijn is dat dus heel goed. Let steeds goed op dat het niet over de kop van de hond aan moet worden getrokken. Sommige honden vinden dat echt vreselijk. 
Het is redelijk makkelijk aan te doen voor de baasjes. 
Om trekken tegen te gaan: 1/5 
Welzijn van de hond: 5/5
Gemak voor het baasje: 3/5
TOTAAL: 9/15

Y-tuigje / Y-harnas voor honden met dubbele aanlijningsmogelijkheid 

   
Bij dit type tuigje heb je een ring op de rug en eentje op de borst op het Y-stuk. Het harnas vormt de letter Y op de borst. 
Je kan met dit hondenharnas wandelen met één aanlijningspunt vooraan (zoals een borsttuig) of met twee aanlijningspunten. De voorkeur gaat uit naar twee aanlijningspunten. De communicatie met de hond is dan des te beter. Je kan natuurlijk ook wandelen met één aanlijningspunt op de rug, maar dan heb je niet het gebruiksgemak van dit harnas, maar van het harnas hierboven. 
We gaan ervan uit dat je dubbel aanlijnt op een punt op de rug en op de borst. Dan is het een uitstekende tool om je hond effectief minder te laten trekken, want je kan je hond makkelijk sturen met de lijn op de borst. Als hij trekt, kan je dus corrigeren. 
Het harnas is heel diervriendelijk, want de schouders zijn volkomen vrij. Het enige wat een hond misschien als vervelend zou kunnen beschouwen is dat de leiband soms tegen de schouder komt. De last daarvan lijkt me minimaal. 
Het harnas is misschien niet het meest gebruiksvriendelijke, omdat je bij ongeduldige honden toch wat moeite kan ondervinden met het aan te doen. Eens je de pak ervan weg hebt als baasje, gaat het wel makkelijker, maar dat is uiteindelijk met veel zaken zo. 
Om trekken tegen te gaan: 4/5 
Welzijn van de hond: 5/5
Gemak voor het baasje: 3/5
TOTAAL: 12/15


Ik hoop dat je hieruit kunnen concluderen dat er veel op de markt is, waar vaak ook veel van wordt beloofd. Er bestaat geen enkele tool die het trekken 'oplost'. Daar moet nog steeds voor worden getraind, bij eender welke tool. Er zijn wel tools die het leven makkelijker maken voor hond en mens. Ik hoop dat je een bewuste keuze maakt voor je hond en niet voor het gemak. 

Tot slot nog één belangrijke tip: gebruik geen rollijn, maar steeds een vaste leiband. Als je een lange leiband wilt gebruiken, gebruik dan een lange leiband en geen rol. Hoewel het gemakkelijk lijkt, heb ik er al heel lelijke verwondingen aan handen van baasjes en poten van hondjes mee gezien. Een rollijn is ook een tool waarmee je trekken inspireert, omdat er kracht moet worden uitgeoefend om de rol uit te trekken. Als je de rollijn op een vaste lengte zet, dan kan het wel een waardevolle tool zijn. 

Happy walking! :)



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop