Tips voor de Feestdagen voor veiligheid tussen hond en kind

Met de Feestdagen in het vooruitzicht komt een hoop plezier, eten en drinken. Het kan een erg drukke tijd zijn. Gooi daar nog wat honden en kinderen bij en je hebt een recept voor totale chaos! Je leest hier enkele van mijn tips om deze chaos te managen.



TIP 1: Leer je kinderen respect voor de hond en je hond respect voor je kinderen.

Schoolvakantie betekent dat onze kinderen twee weken thuis zijn. Dit kan absoluut fantastisch zijn voor sommige honden en een geweldige kans om veel spelletjes te spelen en een leuke band te smeden. Voor andere honden is het eerder stressvol. Wees dus een goeie ouder voor zowel je mensen- als je hondenkinderen. Leer je kinderen dat honden ook emoties voelen en dat ze respect moeten hebben voor de hond(en). Wees proactief en geef ze dingen te doen die ze wél samen met hun hond(en) mogen/kunnen doen. Hou altijd actief toezicht als honden en kinderen samen zijn. Scheid ze van elkaar als je hond of kind rust nodig heeft. Zo kan iedereen op tijd een dutje doen, rustig eten en/of drinken. Gebruik deuren, babyhekjes, speelparkjes, een bench, zodat je genoeg tools hebt om uit te kiezen om ze van elkaar te scheiden indien nodig. Scheiding moet niet gezien worden als straf, dus maak het een positieve ervaring voor je hond en kind.

Voor meer tips over hoe veilig om te gaan met hond en kind, kan je steeds mijn e-book Kinderen en Honden raadplegen.

Tip 2: bezoek: help je hond zich veilig te voelen als er bezoek is.

We krijgen in deze periode vaker dan anders bezoek over de vloer. Hoe gaat je hond hiermee om? Bedenk hoe je hem succes kan laten hebben als er gasten op bezoek zijn. Houdt je hond van bezoek? Of vindt hij/zij dat toch stressvol? Reageert je hond op de deurbel? Laat je visite weten dat je hond dat moeilijk vindt, laat ze eventueel en sms’je sturen om te laten weten dat ze er zijn in plaats van de deurbel te gebruiken. Als je hond rustig ergens op aan het kauwen is, laat je gasten weten dat ze hem/haar niet mogen storen. Ook wanneer hij/zij slaapt, eet of gewoon wat chillt. Waak over de veiligheid van iedereen door je hond te beschermen.

Als je hond bezoek een beetje eng vindt, dan kan je hem/haar natuurlijk met een gerust hart ergens op een veilige plek zetten waar hij/zij rustig van een langdurig kauwbotje kan genieten. Kongs, lickimats en gedehydrateerde snacks kunnen je hierbij helpen. Als je je hond apart zet, zorg er dan voor dat hij/zij daarvoor mentale en fysieke activiteit heeft gehad, zodat hij/zij makkelijker de juiste keuze maakt en rustig zal zijn. Honden hebben iets te doen nodig, anders raken ze soms verveeld en worden ze destructief.
Als je hond écht niet oké is met bezoek, maak andere plannen voor hem/haar door bijvoorbeeld zelf uit huis te gaan of door de hond een dagje op pension te laten gaan of naar een vriend/familielid, als dat kan.

Voor meer info over verrijking met voer, lees mijn e-book ‘Weg met de voerbak’.

Tip 3: Kijk uit met eten en drinken tijdens dit seizoen. Sommige dingen mag je hond absoluut niet hebben!

De Feestdagen brengen steeds de innerlijke Bourgondiër naar boven. Zoals steeds willen we extra voorzichtig zijn met onze honden en ervoor zorgen dat ze niet iets kunnen pakken wat ze eigenlijk niet mogen hebben. Sommige voedingsmiddelen zijn giftig voor honden (geen complete lijst): uien, chocolade, koffie, alcohol, cafeïne, avocado, brooddeeg, koekjesdeeg, druiven, rozijntjes, noten, steenvruchten (perzik, mango, abrikozen,…), champignons, alles met Xyliotol erin.
Voer ook nooit maïskolven, groene tomaten, gekookte botten of kleine stukken rauwe botten, humane medicatie of zout. Deze dingen kunnen blijven steken of een toxische reactie uitlokken bij je hond.
Let ook op met touwtjes die je gebruikt om vlees bij elkaar te houden, bijvoorbeeld bij gebraad, of met de uitlekpapieren die je onder vlees legt.
Leer kinderen dat ze niets van de tafel mogen voeren aan de hond. Om het je makkelijker te maken, mag je de hond ook apart zetten terwijl jullie eten. Dat zorgt voor wat minder stress.

Meer leren over hond en kind? Bekijk mijn pakket met e-book, videoles en supertof kinderspelletje!

Tip 4: Slapende honden/puppies nooit wakker maken. Slaap is ontzettend belangrijk!

Met de Feestdagen hebben we het vaak erg druk. Druk met mensen in huis. En met tijd thuis, weg van werk, komt dat wij vaak de nood voelen om onze honden overal mee naartoe te nemen. Ik wil je vriendelijk herinneren aan het feit dat honden veel meer slaap nodig hebben dan wij. Ze moeten in principe 12 à 14 uur slapen. Pups nog meer: 18 à 20 uur! Sommige honden kunnen net als sommige mensen, slapen waar en wanneer ze maar willen, maar andere niet! Dus laat die drang om je hond overal mee naartoe te nemen een beetje varen: het is vaak beter om een keertje niet mee te gaan en rustig thuis te chillen. Een hond dat niet genoeg slaap heeft, wordt vervelend! Ook voor pups is hen overal mee naartoe nemen GEEN SOCIALISATIE! Socialisatie gebeurt op een heel andere manier en met korte, positieve ervaringen, niet zoveel mogelijk blootstellen. Wees de waakhond van jouw pup/hond!
Leer kinderen en bezoekers dat ze je hond met rust moeten laten als hij/zij slaapt. Als je hond het moeilijk heeft om rust te vinden, gebruik een aparte ruimte of bench om hem/haar ongestoorde rust te gunnen.

Meer weten over puppies en socialisatie? Kijk snel voor mijn superduper e-book Puppy Plezier!
Meer weten over rust creëren bij je hond? Dat kan met mijn makkelijke stappenplan!

Ik wens jullie gezellige Kerstdagen en een gelukkig en gezond 2023! 



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop