Snauwt jouw hond naar alles en iedereen? 9 tips!

Het internet loopt over van de tips om agressieve honden te helpen: het gaat van ontzettend veel snoepjes geven tot gevaarlijke, beangstigende straffen om je agressieve hond af te leren agressief te zijn... Ze beloven allemaal spectaculaire resultaten, maar wat werkt er nu wél?


Iedere optie heeft zeker minstens tijdelijk een effect, maar toch moet je tot de kern van het probleem doordringen en niet alleen aan de oppervlakte blijven, want dat zorgt bijna nooit voor een oplossing van het probleem.

In dit artikel neem ik je mee naar hoe zelfs een niet-agressieve hond toch agressief gedrag kan beginnen te vertonen. 
Door te begrijpen wat aan de basis ligt, kunnen we iedere hond op een vriendelijke manier helpen om een goedgemanierde , rustige hond te zijn.

Meestal stamt hun snauwgedrag eerder uit angst dan puur agressiviteit. 
Een snauwende, happende hond probeert meestal niet écht pijn te doen, maar begint voornamelijk te snauwen uit zelfbescherming. 
Dit zie je vaker bij kleine hondjes wanneer ze worden vastgepakt, geaaid, aangeraakt tout court. Het hondje z'n energieniveau gaat van level 2 naar 9 in een vingerknip omdat hij z'n persoonlijke ruimte bedreigd vindt.

Trainingstips voor snauwende honden: twee belangrijke redenen!

Reden #1: Je hond is steeds alert omdat hij het idee heeft de leiding te moeten nemen. 

Honden zijn roedeldieren. In een roedel is er een leider (= beschermer). Als je hond vindt dat er niemand is die de leiding opneemt, dan moet hij die rol vervullen en dus de roedel en zichzelf beschermen. Het heeft simpelweg met overleven te maken. Als er geen roedelleider is, overleeft de roedel het niet. 
Instinctief zoekt iedere hond dus uit wie de leider van de groep is. Dat behoor jij dus te worden voor hem. Hoe je dat kan doen? Je moet de 5 Gouden Regels volgen. Daarnaast kan je ook professionele hulp inschakelen. 

Reden #2: Je hond beschermt z'n persoonlijke bubbel.

Beeld je dit scenario in: je loopt over straat en opeens roept iemand uit 'Wat ben jij schattig, zeg' en begint je zomaar over je hoofd te aaien. Je zou je ook wel aangerand voelen, niet? 
Honden zijn niet anders dan ons: ze willen ook hun territorium en persoonlijke ruimte beschermen. 


Waar komt dat snauwgedrag vandaan?

Angst

Persoonlijke ruimte die zomaar zonder waarschuwing wordt ingenomen. 
Luide geluiden, onbekende mensen of dieren en veranderingen in de omgeving kunnen aanleidingen zijn voor happen. 

Pijn

Als honden zich niet goed voelen, hebben ze alle reden om te zorgen dat ze er niet 'zwak' uitzien. Een hond met pijn kan behoorlijk scherp uit de hoek komen. Als je al weet dat je hond pijn heeft, gun hem dan wat meer ruimte. Merk je gedragsveranderingen op die ernstig en plots zijn, dan moet je misschien eerst even bij de dierenarts langsgaan om te kijken of er wat scheelt. 

Territoriale agressie

Als honden denken dat iets hun territorium of bezitting bedreigt, kan het zijn dat ze snauwerig uit de hoek komen.

Gebrekkige socialisatie

Honden die niet goed gesocialiseerd werden, kunnen soms heel angstig zijn wanneer een nieuwe, onbekende situatie zich voordoet en dan happen. 


9 Tips voor agressieve honden

1. Wees de roedelleider voor je hond: jij handelt gevaar af 

Je wilt altijd de volgende som maken: 
jij als roedelleider + gerichte training = rustige hond

Honden moeten zich veilig kunnen voelen. Als ze niet het idee hebben dat jij het gevaar afhandelt en dus laat zien dat je de roedelleider bent, dan kan je alles doen qua training, maar dan los je helemaal niks op. 
Als honden zien dat je duidelijk de roedelleider bent, dan kunnen ze terug 'op de achterbank plaatsnemen' en moeten ze dus minder alert zijn.
Met de5 Gouden Regels leg je de basis voor duidelijk leiderschap, gebaseerd op de wetenschap van leven in een (wilde) hondenroedel.

2. Weet wat je hond z'n triggers zijn

Ik ontmoet vaak genoeg baasjes wiens hond 'opeens, uit het niets, zomaar' uithaalde, maar geloof me vrij: er zijn triggers. Je hond laat signaler zien. Alleen moeten we ze dus leren zien. In de videoles Hondentaal vertaald vind je waar je op moet letten. 

3. Draag veiligheid hoog in het vaandel

Gebruik veilige tools om met je hond te wandelen of om je hond onbekenden te laten ontmoeten als hij al eens iemand heeft gebeten. Gebruik een harnas met dubbele aanlijnmogelijkheid en een dubbele leiband zodat je altijd kan sturen. 
Een muilkorf biedt veiligheid tegen bijten. Het is wel belangrijk dat je dit altijd aanleert bij de hond zonder aanwezigheid van triggers. Je moet te allen tijden zorgen dat je hond niemand pijn kan doen. 

4. Introduceer je hond rustig bij nieuwe mensen

Ik begrijp dat je heel graag aan de hele wereld wilt laten zien hoe geweldig mooi je hond is, maar je hond is misschien niet zo enthousiast om al die verschillende mensen te ontmoeten. 
Doe het rustig aan wanneer je je hond introduceert bij nieuwe mensen. Neem je tijd om de hond te desensitiseren. 

5. Gebruik geen harde, pijnlijke trainingsmethodes

Wees niet gemeen tegen je hond. Gebruik geen aversieve of pijnlijke, schadelijke trainingsmiddelen/-technieken. Rustige, positieve methoden geven je een veel permanenter resultaat en houden je relatie met je hond goed. 

6. Gebruik een time-out indien nodig

Een time-out kan duidelijk weergeven dat je het snauwerige gedrag van je hond niet tolereert en leert je hond om zo sneller te kalmeren. 

7. Hou je hond weg van vreemden

Als je hond snauwerig gedrag naar vreemden vertoont, haal hem dan uit de situatie.

8. Vraag vreemden om de grenzen van je hond te respecteren

Als je op voorhand van mensen vraagt de persoonlijk ruimte en grenzen van je hond te respecteren, zullen veel mensen het fijn vinden dat je daar proactief mee bezig bent en jouw richtlijnen volgen. 

9. Overweldig je hond niet

Nodig niet opeens heel veel vreemden snel na elkaar uit. Dat werkt niet en overspoelt je hond. Doe het rustig aan. Stap voor stap. 
 
Als je hulp nodig hebt met het trainen van je hond, dan help ik je heel graag. Stuur een mailtje naar woef@k9campus.be dan kunnen we samen aan het gedrag van je hond werken!



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop