Op vakantie met de hond naar OOSTENRIJK!

Joepie! Jullie gaan met de hond naar Oostenrijk! Wat leuk!


Hieronder lijsten we de belangrijkste aandachtspuntjes op voor een onbezorgde reis naar Oostenrijk met je hond.
Een algemene lijst van wat je best voorziet voor een vakantie met je hond vind je hier! Hieronder vind je specifieke dingen voor Oostenrijk!

Wat moet je bij hebben voor je hond?

  • Volledig ingevuld EU-paspoort met geldige vaccinaties 
  • Bewijs van rabiësvaccinatie: je dierenarts moet de geldigheidsdatum noteren. Deze vaccinatie moet 21 dagen oud zijn voor je de grens over mag. Kijk dus tijdig de geldigheid van de vaccinatie na voor je vertrekt. 
  • Neem je 5 honden of meer mee? Als baasje van 5 (of meer) honden moet je er rekening mee houden dat je reis voor de wet- en regelgeving onder de categorie "commercieel verkeer" valt. Instanties gaan ervan uit dat de honden zijn bedoeld voor de verkoop (in het buitenland) en dan gaan er heel andere regels gelden. Als je binnen de EU reist voor een tentoonstelling of wedstrijd, moet je zorgen dat je valt onder de regeling voor niet-commercieel verkeer van meer dan vijf dieren. Hiervoor moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij het FAGG: neem hiervoor bijtijds contact op. De FAGG dierenarts komt binnen 24 uur voor vertrek bij je langs, controleert de honden en geeft dan een gezondheidsverklaring en een (Traces) certificaat af dat 4 maanden geldig is. Er kan dan met die honden 4 maanden lang binnen de EU gereisd worden, zolang de rabiësvaccinaties geldig zijn. Om te bepalen of er echt sprake is van "niet commercieel verkeer" moet het doel van de reis wel aangetoond worden aan de FAGG dierenarts, bijvoorbeeld door een inschrijvingsbewijs van de wedstrijd.
  • Honden jonger dan 3 maanden mogen Oostenrijk in en jonge pups hoeven niet gevaccineerd te worden tegen rabiës, maar moeten vergezeld worden door de moeder, van wie het nog afhankelijk is, of de fokker of de eigenaar moet een verklaring opstellen, dat de pup tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met rabiës.
  • In Oostenrijk zijn alle honden welkom. 

Voorzorgsmaatregelen voor de gezondheid van je hond

Ziekte van Lyme, Babesiosis en Ehrlichiosis worden voortgebracht door geïnfecteerde teken.
Hartworm en Leishmania worden voortgebracht door geïnfecteerde vliegende insecten.
Vossenlintworm komt bij de hond voor nadat hij/zij rauw vlees heeft gegeten, bv een muis, konijn,...

In Oostenrijk komen Babesiosis en vossenlintworm voor.

Je gaat actief aan preventie doen voor deze ziekten, maar overdrijf niet en wees niet te bang. Als je je hond regelmatig behandeld tegen teken- en insectenbeten en je kijkt ‘m dagelijks na, dan hoef je je niet te veel zorgen te maken. Wordt je hond echter ziek op vakantie of als je thuis bent, vermeld dan waar je bent geweest en laat onderzoek uitvoeren voor teken- en insectenbetenziekten.

Regels hond in de auto

In Oostenrijk mag je hond niet op de voorstoel, maar verder zijn er geen specifieke regels voor honden in de auto in Oostenrijk. 

Restaurants

In Oostenrijk is je hond meestal welkom in de restaurants. Vraag het aan de eigenaar of bediening even na, maar meestal wordt er geen probleem van gemaakt.

Openbaar vervoer

Trein
Honden zijn altijd welkom op de trein in Oostenrijk. Kleine honden die op schoot kunnen blijven, mogen gratis reizen. Grotere honden moeten aangelijnd en gemuilkorfd zijn, voor hen betaal je een ticket aan gereduceerde prijs. 

Bus, tram, metro
Honden zijn in Oostenrijk welkom op bus, tram en metro. Kleintjes die op schoot kunnen, mogen gratis mee. Grotere honden moeten aangelijnd zijn, voor hen betaal je een ticket aan gereduceerde prijs. Er wordt soms gevraagd je hond te muilkorven op bus, tram of metro in Oostenrijk, dus zorg dat je die steeds bij hebt.

Loslopen

Oostenrijkers laten hun niet-jachthonden meestal niet loslopen, omdat ze steeds jachthonden kunnen tegenkomen. Het is dan veiliger voor iedereen om de eigen honden aan te lijnen. Er zijn overal wel hondenlosloopzones voorzien. 

Stranden

Op de stranden aan de meren is je hond niet welkom in Oostenrijk.

Natuurparken

In de natuurparken in Oostenrijk is je hond welkom, maar wel steeds aangelijnd. Er zijn wel vaak hondenlosloopzones voorzien.

Zoek hier een dierenarts ter plaatse

Nuttige Duitse woorden en zinnetjes

de hond - der Hund
de dierenarts - der Tierarzt
de leiband - die Leine
het harnas - das Hundegeschirr
de halsband - das Hundenhalsband
het hondenvoer - das Hundefutter

Ik heb een dierenarts nodig. - Ich brauche einen Tierarzt.
Ik zoek een dierenarts. - Ich suche einen Tierarzt.
Kan u voor mij een dierenarts bellen? - Können Sie einen Tierarzt für mich rufen?
Ik ben mijn hond kwijt. - Ich habe meinen Hund verloren.
Mijn hond is groot/klein. - Mein Hund ist groß/klein.
Mijn hond is wit/zwart/bruin/beige/gevlekt. - Mein Hund ist weiß/schwarz/braun/beige/gefleckt.
Mijn hond is een mannetje/vrouwtje. - Mein Hund ist ein Rüde/Hündin.
Mijn hond is ziek. - Mein Hund ist krank.
Mijn hond heeft diarree. - Mein Hund hat Durchfall.
Mijn hond braakt. - Mein Hund erbricht
Mijn hond is gewond. - Mein Hund ist verletzt.
Waar mag ik mijn hond uitlaten? - Wo kann ich mit meinem Hund Gassi gehen?

K9 Campus wenst je een fantastische vakantie in Oostenrijk met de hond!

Nog vragen? Aarzel niet contact op te nemen: woef@k9campus.be
Extra info steeds te vinden op DogsIncluded



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop