Mijn hond vermagert/verdikt in de zomer/winter

Honden zijn ‘energie(vr)eters’

Wat betekent dat eigenlijk? En waar moeten we als baasje rekening mee houden als we onze honden voeren?

Honden eten hun hoeveelheid naarmate ze meer energie nodig hebben.
Maar is dat wel écht zo? Wat kunnen wij doen?

We ontdekken het samen hier.

Inhoud van dit artikel:
1) Energie-eter
2) Obesitas (zwaarlijvigheid bij de hond)
3) Mijn hond vermagert tijdens de winter
4) Mijn hond verdikt tijdens de winter
5) Mijn hond vermagert tijdens de zomer
6) Mijn hond verdikt tijdens de zomer
7) Wat is méér of minder voeren?
8) Wat beïnvloedt het gewicht van mijn hond?
9) Een handig geheugensteuntje
10) Tips voor de winter
11) Tips voor de zomer
12) Wat met honden met maag-darmproblemen?
13) Brooklyn

Energie-eter

Energie in voeding wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal).
Een hond heeft meer kcal nodig als hij veel inspanning levert om op gewicht te blijven en alle lichaamsfuncties te doen functioneren. Een hond heeft minder kcal nodig als hij minder actief is. Net zoals wij na een intensieve natuurwandeling vaak veel honger hebben (ik neem even een voorbeeld dat bij mijn eigen leefwereld past, maar vul gerust in zoals je zelf wilt…).
Er zijn enkele factoren waarbij we moeten rekening houden tijdens het voeren van onze hond. Op sommige momenten van het jaar zal je anders willen voeren dan op andere momenten.

Obesitas

We kunnen dus grosso modo stellen dat een hond een grotere portie voer nodig heeft als hij intensief heeft gesport, maar ook minder als dat helemaal niet het geval is.
Wat doen wij? Wij voeren onze hond z’n brokken volgens wat op de zak staat aangegeven en geven dat iedere dag. Weeg het zeker af, dan ben je zeker dat je hond elke dag hetzelfde aantal kcal gevoerd krijgt.
Als ik dat zo tegen je zeg, dan denk je misschien zelf ook al, ‘hmm, de ene dag lijkt ie meer honger te hebben dan de andere’ of ‘hmm, alle dagen compleet hetzelfde, is dat wel correct?’
Het antwoord is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt.
Wij voeren onze honden brokken, omdat dat volledige voeding is en er alles in zit wat ze nodig hebben om fijn oud te worden. Een brokje is een caloriebommetje, met reden, want àlles zit erin verwerkt zodat we geen grote hoeveelheid moeten voeren.
Dat moet je dus ook doen nadenken over ieder brokje dat je hond eet.
Een hond zou in principe maar zoveel eten als hij nodig heeft om z’n energiereserves aan te vullen. Daar wringt nu het schoentje: als je je hond een hele dag door brokken zou geven, blijft hij de hele dag door eten. Waarom? Omdat de fabrikanten een handig trucje (ja, trucje, je leest het goed) hebben om de brokjes zo geurig en lekker mogelijk te maken. Wees eens eerlijk: als je kan kiezen tussen een malse steak of zo’n brokje zou je ook voor de steak gaan die er tenminste nog als vlees uitziet. (Geen pleidooi om allemaal aan de kook te gaan voor de hond: mijn honden eten ook brokken)
Door het trucje van de fabrikant, blijft je hond z’n brokjes doorgaans dus lekker vinden en vult hij zijn buikje zoveel keer hij kan en niet zoveel hij nodig heeft. Wij geloven en volgen de fabrikant wanneer hij ons zegt dat we zoveel gram per dag moeten voeren, maar we houden niet met alles rekening…
Dat leidt tot dé welvaartsziekte van nu, net zoals bij ons: obesitas (zwaarlijvigheid bij de hond).
Er zijn veel meer factoren dan enkel het voer waarmee we rekening moeten houden.
Als je hond overgewicht heeft, moet je met deze factoren rekening houden om 'm te doen vermageren. 

Mijn hond vermagert tijdens de winter

Tijdens de winter is het doorgaans kouder en natter. Als je hond dan erg actief is, dan verbrandt hij sneller kcal. Dat betekent dat hij dus extra kcal tot zich moet nemen om de verbrande energie terug aan te vullen. Doet hij dat niet, dan spreekt hij z’n vetreserves aan en zal hij dus afvallen en vermageren.
De koude zorgt ervoor dat je hond z’n lijfje harder moet werken om op lichaamstemperatuur te blijven. Het zorgt er dus voor dat er meer en sneller wordt verbrand, want alleen zo blijf je op temperatuur (de vergelijking met een houtvuur gaat hier helemaal op).

Mijn hond verdikt tijdens de winter

Tijdens de winter is het kouder, wat sommige honden écht niet fijn vinden. Ze worden dan luier. Dat is ook in het wild zo: een wilde hond zal je doorgaans in de kou en nattigheid meer de knusheid van z’n hol zien opzoeken. Onze honden zijn hun genetica nog steeds vrij trouw wat dat betreft: ze zouden liefst de hele dag lekker luieren en enkel even uit gaan voor hun behoefte. Doorgaans verbranden ze dan dus veel minder dan op een andere dag. Omdat wij blijven voeren wat we normaal voeren, krijgen onze honden dus teveel kcal binnen. Daardoor worden ze dikker. Het is geen probleem als je hond een hond van 25kg in de zomer naar 26kg ziet gaat in de winter. Meer is wel een probleem. Het is echter natuurlijk àltijd gezonder om hetzelfde gewicht te behouden en dus te streven naar het behoud van die 25kg.
Minder voeren bij een dag met weinig activiteit zal je hond minder snel doen aankomen.

Mijn hond vermagert tijdens de zomer

De lente en zomer zijn doorgaans de seizoenen waarin veel meer met de hond wordt ondernomen. Als je een sporthond hebt, vinden dan de meeste wedstrijden plaats en hebben ze dan dus meer behoeft aan meer kcal.
Als je hond actiever sport, beweegt, is het tijdens de zomer dus aanbevolen om een beetje meer te gaan voeren zodat een gezond gewicht behouden blijft.
Denk er wel steeds bij na dat warm weer er ook voor kan zorgen dat een hond minder wilt eten en daardoor dus ook kan vermageren. Doorgaans is het geen probleem voor een hond om een maaltijd of een aantal maaltijden over te slaan. Ga niet meteen vanalles proberen om hem te doen eten… Zoals gezegd zijn de trucjes van fabrikanten doorgaans genoeg om je hond toch te laten eten, maar als hij niet wilt eten en hij is zeker niet ziek, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Mijn hond verdikt tijdens de zomer

Net zoals de kou sommige honden luier maakt, doet ook de warmte dat met sommige honden. Je hond kan dan dus minder veel bewegen. Soms ook minder wandelen omdat het simpelweg te heet is en dat niet gezond is. Dat is geen probleem, maar je moet er wel rekening mee houden tijdens het voeren.

Wat is dan méér of minder voeren?

Omdat brokjes caloriebommetjes zijn, is dus een verschil van 5g al een heel verschil in kcal. Hou ook altijd rekening met de grootte van je hond. Om een minimaal verschil in kcal te bewerkstelligen, durf ik ook al eens voor kauwsnacks kiezen, de meeste kauwsnacks zijn mager en bevatten dus niet veel kcal, maar zorgen er wel voor dat je hond net dat beetje meer binnen heeft.
Een klein blikje natvoer biedt ook al wel eens een uitkomst als je niet te veel extra kcal wilt voeren.
Geef je veel snoepjes omdat je met training bezig bent, trek dat af van de hoeveelheid brokjes dat je hond moet krijgen.
Wees bezig met wat je voert, hoe je voert en waarom je voert wat je voert!

Wat beïnvloedt het gewicht van je hond?

- Grootte, ras
- Beweging, sport
- Nervositeit
- Medische problemen

Een handig geheugensteuntje

Ga vooraleer je je hond voert, dit lijstje even af en weet wat je voert.
  • Wat is een gezond gewicht voor je hond?  
  • Wat is het beste voer voor je hond?  
  • Hoeveel voer je op een standaard dag? Een standaard dag is de activiteit die normaal is voor je hond zonder bijzonderheden qua weer of inspanning.  
  • Wat is het weerbeeld van vandaag? 
  • Wat is de activiteit van je hond vandaag? 
  • Wat voer ik bij/minder om te voorzien in de behoefte van m’n hond?  

Tips voor de winter

  • Geef ’s ochtends een iets grotere portie dan ’s avonds. Als je hond 280g per dag eet, geef dan niet 2x 140g, maar geef bijvoorbeeld 170g ’s ochtends en 110g ’s avonds. Dat is gezonder, omdat de hond dan al meer in z’n oventje heeft voor de kou overdag.  
  • Vervang een deel van de brokjes door blikvoer of geef blikvoer bij. Er zit doorgaans wat meer vet in blikvoer en dat kan je hond in kou weer wel gebruiken.  
  • Water dat buiten staat, bevriest vaak in de winter. Je kan er een klein scheutje troebel appelsap of ananassap aan toevoegen zodat het niet zo snel bevriest. Het is tevens ook een vitamineboost voor je hond. 
  • Let op als hond ijswater drinkt: hij zou misselijk kunnen worden en overgeven.   

Tips voor de zomer

  • Voer in de minst warme periode van de dag. Laat nooit voer staan, want dat wordt te warm.  
  • Water dat buiten staat, warmt snel op in de zomer, zeker op een zwoele dag. Doe er een paar ijsklontjes in om het langer fris te houden of gebruik een heel grote voerbak waardoor er meer water in kan wat langer frisser kan blijven. Zet het water steeds op een schaduwrijke plek 
  • Vervang een beetje van de brokken door blikvoer of vers vlees zodat je hond meer vocht binnen krijgt.  
  • Let op met ijskoud water of ijsjes: sommige honden worden er misselijk van en zullen overgeven.   

Wat met honden met maag-darmproblemen?

Om je een specifiek advies te geven, mag je mij altijd contacteren zodat we op maat van je hond een plan uitwerken.
Algemeen kan je stellen dat sommige honden met maag-darmperikelen een verhoging of verlaging van het aantal grammen voer niet goed verwerkt. Het handigst is vaak om een extra voermoment in te plannen in plaats van meer per portie. Als je bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds voert, dan zou je, indien mogelijk ’s middags nog een beetje kunnen bijvoeren.
Hou wel rekening met een eventuele extra uitlaatbeurt om dit extra voer te verwerken.

Brooklyn

Mijn Brooklyn heeft een ingekorte dikke darm (na intussusceptie werd een goeie 20cm weggenomen), wat er bij haar toe leidt dat ze niet echt een grote hoeveelheid voer ineens kan verwerken. Ze moet dus kleine beetjes eten en niet teveel tegelijk. Ze is van nature mager. In de winter heeft ze wel nood aan een beetje extra. Als ik haar dat zo geef in haar twee porties, dan is ze ’s anderendaags zo misselijk als wat of heeft ze diarree. Ik geef haar als dat nodig is een extra handje vol in de middag zodat ze dan meer verwerkingstijd heeft per maaltijd. Dat werkt wel goed. Ze heeft dan geen last van maag-darmproblemen.


Heb je hier vragen over of wil je graag gepast voedingsadvies voor je hond? Contacteer me via woef@k9campus.be 



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop