Hondentraining volgen, moet dat?!

Veel mensen vragen zich dat wel eens af. Als ik tegen niet-hondenmensen zeg wat mijn beroep is, dan kijken ze vaak wat gek op. Moet dat dan? Is daar nood aan?

Ik zou durven zeggen dat de helft van de hondenbaasjes training volgt met z’n hond. De andere helft doet dat om verschillende redenen niet.
In het kort: nee, je hoeft geen training te gaan volgen met je hond.
De maar: tenminste, als je zelf voldoende afweet van hoe je je hond goed opvoedt.

De redenen om geen training te volgen met de hond

Ik zei al dat mensen om verschillende redenen geen training volgen met hun hond. Een belangrijke reden is dat de hondenschool tijden heeft die niet schikken in de agenda van de baasjes. Daarvoor is er een heel eenvoudige oplossing: huur een gediplomeerd hondentrainer in die je aan huis op een tijdstip dat het jou past de kneepjes van het vak leert.
Een andere reden is een slechte ervaring met een eerdere hond op een hondenschool. Ook hier kan een hondentrainer aan huis je helpen.
Nog een andere reden is: geen tijd. Als dat de reden is, dan heb je ook geen tijd voor de hond. Dan begin je er simpelweg beter niet aan. Er bestaan services die de hondentraining voor jou overnemen. Dat kan goed zijn om enkele commando’s aan te leren, maar het is nefast voor de band tussen hond en baasje. Dat is wat ik nu net het belangrijkst vind!

Hondentraining aan huis, hoe werkt dat dan?

Bij K9 Campus werken we als volgt.
Voor Pups van 9 weken tot ongeveer 8 maanden oud gaan we aan de slag met zowat alles wat je hond zal meemaken als hij volwassen is. We werken volledig op maat. Als je het bijvoorbeeld niet belangrijk vindt dat je hond op cue (commando) kan liggen, dan werken we daar niet aan. Vind je het wel belangrijk dat hij niet door een open deur loopt, dan besteden we daar net extra aandacht aan. We werken enkele uren samen, maar jij bent, bij wijze van spreken, 24/7 bij je pup. Het is dus belangrijk dat je na onze lessen samen zélf aan de slag gaat en blijft gaan met de oefeningen. Bij K9 Campus krijg je de stappenplannen van de oefeningen na iedere les via mail. Je krijgt ook filmpjes van oefeningen die moeilijker zijn, zodat je dat ook kan zien. Zo is iedere manier van leren gecoverd. Is iets niet duidelijk, dan kan je altijd bij mij terecht voor vragen.
Voor honden vanaf 8 maanden werken we met gedragsbegeleiding. Als gediplomeerd hondengedragscoach ga ik aan de slag met een vragenlijst die je voor mij invult. Zo kan ik op jullie maat een plan uitwerken. Tijdens de eerste les bespreken we dat plan en gaan we aan de slag met de eerste oefeningen. Tijdens vervolgconsulten doen we meer oefeningen die je hond in de juiste richting helpen.
Ook hier geldt: onze tijd samen is beperkt. Jij leeft 24/7 met je hond samen, dus is het belangrijk dat je zélf aan de slag gaat. Ik sta wel steeds voor je klaar bij vragen of twijfels. Gedrag van een hond veranderen, vraagt tijd. Het is belangrijk met de juiste verwachtingen aan de slag te gaan. Soms zie je op enkele dagen tijd resultaat, bij andere moet je een week of langer wachten. Als je consequent bent met trainen, dan zie je sneller resultaat. Het resultaat en dé oplossing is voor ieder hond-baasje-team anders. Ik heb al honden gezien waarvan ik dacht dat het nog veel beter kon, maar waar de baasjes heel tevreden waren met wat ze op dat moment hadden. Dat is prima. Ik ben hen niet en zij zijn mij niet. Net als mijn hond niet jouw hond is. Daarom werken we helemaal op maat. We werken samen en bouwen samen een huis dat blijft staan in de storm. We bouwen aan jullie band samen. Dat is de eerste basis. Die moet goed zitten om verder te kunnen gaan.
Bij de hondengedragscoaching krijg je ook de uitgeschreven stappenplannen van de oefeningen. Je krijgt eveneens ook de filmpjes van deze oefeningen. Heb je vragen of zit je met twijfels? Dan ben ik er om je te helpen. Een telefoontje of appje is zo gedaan en het maakt misschien een wereld van verschil. Blijf nooit met vragen zitten!
Als onderdeel van de hondengedragstherapie krijg je ook voedingsadvies indien dat nodig zou zijn. We kijken ook of er multidisciplinair kan worden gewerkt om in het welzijn van je hond te voorzien. Ik werk regelmatig met dierenartsen en osteopaten samen om één en ander uit te klaren. Daarnaast werk ik zelf al alternatief therapeut en kan het nodig zijn om ergens iets te supplementeren met het oog op de gezondheid en het welzijn van de hond. Het kan echt het verschil maken.
Belangrijk is bezig te blijven met je training na de uren met mij samen. Ja, er zijn ups en er zijn zeker downs in zo’n traject, maar het blijft het waard om steeds te blijven investeren in jullie relatie, want zo worden jullie een supersterk team dat voor elkaar door het vuur gaat.



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop