Hoe lang mag mijn pup wandelen?

Hoe lang mag mijn pup nu eigenlijk wandelen?

Ik krijg deze vraag geregeld van klanten. Er bestaat een gemiddelde stelregel van 5 minuten per maand in leeftijd van de pup. 
Als je pup bijvoorbeeld 8 weken is, dan is hij 2 maanden oud en mag hij 10 minuten achter elkaar wandelen per dag. 

Waarom houden we die regel aan?

Eerst en vooral het is een gemiddelde! Vooral aan te houden voor honden van medium, grote en reuze rassen omdat ze doorgaans zwaarder worden en dus langer nodig hebben om zich goed te ontwikkelen. 
De groeiplaten van pups zijn nog niet verhard waardoor de beenderen bijna letterlijk zweven (zie foto's bij artikel). Daardoor zijn ze flexibel, maar ook heel vatbaar voor het ontwikkelen van problemen aan de gewrichten als we dus overdreven lang wandelen. 
Wandelen is een eentonige bezigheid waarbij je steeds dezelfde gewrichten en spieren aanspreekt. Daardoor raken ze vermoeid, worden ze stijf en kunnen ze dus problemen opleveren. 
Je pup mag zich dus niet overdoen. Daarom is die 5 minuten per maand in leeftijd ooit in het leven geroepen: het is een houvast om te zorgen dat baasjes er goed op letten dat hun hond niet teveel doet. 

fig-4-x-ray-of-puppies-hind-legs

Moet je je strikt aan deze regel houden?

Wat mij betreft hoef je dat niet te strikt te nemen, MAAR je moet wel het beste baasje zijn voor je hond en zorgen dat hij/zij de beste start in het leven krijgt. Wandelingen zijn dus eentonig qua beweging, maar wel nodig voor sociaal contact. Daarnaast wil je je wandelingen vervangen door training zodat je pup beweegt, mentaal actief is en zich tegelijkertijd niet teveel vermoeit.
Zoals altijd is een goeie balans vinden de juiste sleutel tot succes. 
En ja, een keer een wandeling die eens wat langer is, kan zeker geen kwaad, maar ga niet dagelijks al een halfuur à een uur met je pup wandelen, want dat is nefast. 
Wat ik handig vind om te zien of je pup nog verder kan wandelen of je hem beter (even) draagt, is kijken hoe zijn buik 'wiebelt' als die van links naar rechts zwiert, dan is je pup vermoeit en kost het hem dus moeite om z'n lijfje te dragen. Dan moet je je pup rust gunnen. 

Wat met spelen?

Spelen is nodig voor een pup. Bij alleen spelen beweegt je pup niet eentonig en alle kanten op. Hij gaat dus op z'n eigen tempo z'n lijfje ontdekken. 
Speel je zelf met je pup mee, dan stop je op tijd. Dat wil zeggen vooraleer hij happerig/bijterig begint te worden. Dan is je pup over-the-top. 

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Je hond kan geboren worden met slechte gewrichten. Genetica is er zeker deel van. Dat weet je niet op voorhand en dat kan je pas na de puberteit goed laten vaststellen. 
Een gevolg van overoefening kan zijn dat de banden rond de gewrichten niet sterk genoeg zijn en de gewrichten dus teveel plaats hebben of op een verkeerde plaats komen te zitten. Dan krijg je heup- en/of elleboogdysplasie. 
Wil zeker niet zeggen dat je dat bij iedere pup die teveel beweging krijgt, zal hebben, maar gezond verstand moet hier toch de bovenhand houden. 
Een peuter die net kan lopen, laat je ook geen wandeling van een halfuur maken. 
Een gevolg op mentaal vlak van overoefening kan zijn dat je als pup iedere dag een uur met hem wandelt, maar dan als hij volwassen is, dat niet meer kan opbrengen. Dan krijg je een hond die met zichzelf geen blijf weet, want hij is constant overprikkeld geweest. Met alle gevolgen vandien op gedragsniveau: destructief gedrag, onzindelijkheid,...

Eens de groeischijven dicht zijn, kan je hond stevigere wandelingen aan. 

Wanneer is mijn hond volwassen?

Kleine honden (tot 15kg) zijn volwassen op de leeftijd van 1-1,5 jaar oud. 
Medium honden (15 - 30kg) zijn volwassen op de leeftijd van ongeveer 1,5 jaar oud.
Grote honden (30 - 45kg) zijn volwassen op de leeftijd van ongeveer 2 jaar oud. 
Reuze honden (vanaf 45kg) zijn volwassen op de leeftijd van 2-2,5 jaar oud. 
Met volwassen wordt hier bedoeld dat ze op hun grootte zijn en op een normaal gewicht. De groeischijven zijn dan ook definitief dicht. 
Kleine honden: Malthezer, Chihuahua, minipoedel, kleine Labradoodle, Jack Russell,...
Medium honden: Border Collie, Beagle, Toller, middenslag Poedel, Mechelse Herder,...
Grote honden: Duitse Herder, Ridgeback, Dobermann,...
Reuze honden: Newfoundlander, Leonberger, Berner Sennenhond,...







Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop