Hoe help ik mijn bange hond?

Er bestaat zo'n spelletje 'Oh nee, kijk daar, wat is dat daar??', waarbij je dan in de richting van hetgeen waar de persoon die die uitspraak doet, kijkt. Zeker met kinderen wordt dit spelletje vaak gespeeld. De uitspraak wordt vaak met een heel bezorgde stem gezegd waardoor kinderen in paniek raken. 
Het verbaast me telkens weer dat kinderen erin trappen en telkens weer paniek ervaren. Zelfs als er helemaal niets is om zich druk over te maken... Ik ga je vertellen: ik vond dat als kind echt geen leuk spelletje en ik vind het nu ook nog steeds geen leuk spelletje... Zeker niet om iemand bang te maken. 
Dat leidt tot wat weer een trend is geworden op sociale media...


"Pretend to get scared with your dog and see what happens..."

Baasjes doen alsof ze doodsbang zijn om te kijken hoe hun hond reageert. In bijna alle videos die je ziet, zie je dat de hond panikeert zodra het baasje panikeert. 
Dat leert ons een belangrijke les bij het begeleiden van een bange hond: waar jij bang voor bent, daar zal je hond bang voor zijn. Where attention goes, energy flows. 

Ik geef je een voorbeeld van wat ik vaak tegenkom bij gedragsbegeleidingen (en waar ik mezelf eigenlijk soms ook schuldig aan maak...).

Een baasje loopt met zijn hond. Ik loop met de mijne. De hond is hond-reactief, maar gedraagt zich in eerste instantie voorbeeldig. Ik passeer met Boden, hond reageert niet. Baasje geeft de leiband door aan zijn vriendin, die nog iets minder zelfvertrouwen heeft in het handelen van haar hond. Meisje loopt ook voorbij Boden met de hond, hond blaft en knauwt naar Boden. 
Logisch: zij was hier niet klaar voor, ook al heeft ze gezien dat de hond het kan, want 2 minuten eerder deed ie het zonder probleem. Wat deed zij dan? Een korte snok aan de lijn. Niet hard, maar wel druk zetten, druk die alle alarmbellen doet afgaan bij de hond: 'Sh*t, dit is waarschijnlijk toch gevaarlijk, want zij reageert, dus moet ik reageren'. 
Nogmaals: waar aandacht naartoe gaat, daar gaat energy naar toe, in 't Engels klinkt het wel veeeel mooier: Where attention goes, energy flows!

Ik maak me hier zelf soms nog schuldig aan bij Brooklyn. Ik wéét dat ik haar kan vertrouwen. Ik weet dat ze het goed doet en toch wil ik haar in sommige situaties 'helpen' en doe ik exact het tegenovergestelde. Dus ja, ik ken het, hoor. Echt wel... 
En het is niet gemakkelijk om met een getraumatiseerde hond te beginnen werken, want je moet aan heel veel tegelijk denken, maar soms is het loslaten, emotioneel dan, het allerbelangrijkste voor ons als baasje.

Dus: als je een bange hond wilt helpen, denk aan deze spreuk Where attention goes, energy flows. 

Als jij schrikt van een kat opeens op straat, dan zal je hond er ook bang van zijn of erop reageren.
Als jij panikeert omdat er een toeterende auto voorbijkomt, dan zal je hond dat ook doen. 
Als jij roept op de toaster omdat je toast verbrand is, dan ja, zal je hond dat waarschijnlijk ook doen. 

Hoe kunnen we deze kennis nu in ons voordeel gebruiken?

Laten we het voorbeeldje van de reactieve hond in mijn verhaal nemen. 
Als het baasje zich geen zorgen had gemaakt over mijn hond (en dus duidelijk maakte aan haar hond dat die hond totaal de aandacht niet waard is), dan durf ik ervoor te wedden dat haar hond niet zo heftig had gereageerd.
En als ze bijvoorbeeld had gezegd 'Oh kijk eens, wat een mooi bloemetje, laat ons daar eens naar kijken', dan was mijn hond waarschijnlijk gewoon een simpele passant geweest. Geen angst nodig, want die bloemetjes waren belangrijker voor het baasje. 

Dus: als je een bizar uitziend persoon/dier/voertuig/eender wat tegenkomt op je wandelen waarvan je weet dat het je hond angst inboezemt, panikeer niet. Wees kalm. Leg de focus op iets anders. 
Een stok. 
Een dennenappel
Een spelletje
Iets anders. 
Eender wat de aandacht kan afleiden op een rustige manier. 

Blijf niet vasthangen op wat angst triggert bij je hond. 
Kies voor kalme, rustige energie. Laat zien dat zelfs een luide motor of een aankomende grote hond jou niets maken. En zorg er dan voor dat je je energie steekt in dingen en activiteiten die ook je hond kalmeren. 
Denk eraan: als dingen jou bang maken, gaan honden mee in die angstenergie. 

Conclusie: Een rustige hond heeft een baasje dat geen aandacht besteed aan angstaanjagende dingen. 

Oh ironie: hoe meer je je hond zegt dat ie 'Niet bang moet zijn van dat geluid', te meer het de hond op dat geluid doet focussen. Het geluid heeft jou getriggerd, beangstigd, maar je woorden betekenen helemaal niets voor je hond, hij VOELT je. 
En zijn energie vloeit meteen naar dat geluid.

Dat is waarom een trigger negeren en de aandacht van de hond op iets anders vestigen zo powerful kan zijn. Zo kan jij visualiseren wat je wilt dat je hond op focust. Het helpt je om te weten hoe je moet reageren als je potentiële triggers tegenkomt. 

Als je je hond wilt helpen, is er een makkelijke formule: 
Visualiseer --> negeer trigger --> hou rustige energie --> leg de focus op iets anders

Zo kan je je hond echt helpen. 
Het lijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar het werkt echt wel. Het vraagt van ons, mensen, soms om even één en ander uit te schakelen. 

In combinatie met de 5 Gouden Regels kan je enorm ver komen met deze aanpak. Meer weten over hoe je je angstige hond kan helpen? Contacteer me via woef@k9campus.be



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop