Een hond in huis is goed voor de gezondheid van uw kind: de studie

Dat de hond ’s mens beste vriend is, dat weten we natuurlijk al langer, maar dat ze ook daadwerkelijk de gezondheid van kinderen kunnen verbeteren, dat is veel minder algemene kennis. Toch is het zo: kinderen die opgroeien met een hond in huis hebben veel minder risico om allergieën en obesitas te ontwikkelen. Hieronder vind je waarom.  

De Canadese studie onder leiding van Anita L. Kozyrskyj werd in 2017 gepubliceerd in het vakblad Microbiome. Ze onderlijnt hoezeer de aanwezigheid van een huisdier de waarschijnlijkheid om in contact te komen met bacterieën die helpen het risico op allergieën drastisch te verminderen. En dat niet alleen: twee van de onderzochte bacterieën hebben ook een positief effect op overgewicht en helpen dus ook het risico op obesitas te verminderen. 

Hoe werd dat onderzocht?
Om tot deze resultaten te komen, hebben de onderzoekers de ontlasting geanalyseerd van 746 pasgeborenen die minstens één huisdier hadden tijdens de zwangerschap en net na de geboorte. Het gemeenschappelijk effect dat in alle monsters werd teruggevonden, is dat de pre en postnatale blootstelling aan huisdieren ervoor heeft gezorgd dat de bacteriën Ruminococcus en Oscillospira veel talrijker aanwezig waren. Deze twee bacteriën zijn essentieel voor de preventie van astma, allergieën (met griepachtige symptomen: loopneus, verstopte neus, niezen, snotteren, hoesten,...) en obesitas. In 70% van de gevallen waren de huisdieren honden.

Deze studie zorgt voor de zoveelste bevestiging. Het idee dat huisdieren een positief effect hebben op het immuunsysteem en de humane gezondheid werd al geopperd in 1989 door David Strachan, geruggesteund door diverse epidemiologen die allergieën toeweden aan onze overdreven hygiënische en propere omgeving. Laat dat nu net de reden zijn waarom huisdieren, in tegenstelling tot wat je zou denken, zorgen voor een betere fundamentele gezondheid en groei van onze kinderen. Enkel blootstelling aan het vuil dat aanwezig is op de poten en haren van onze huisdieren, zorgt ervoor dat kinderen de micro-organismen die obesitas en allergieën voorkomen, verwerven. 
 
Reeds in een andere, recente studie werd het belang van een kat hebben om astma te genezen geopperd. De vacht van katten zorgt op geen enkele manier voor gevaar voor kinderen met astma. En plus zou ze zelfs kinderen beschermen tegen bronchitis en longontsteking. Hoe groter de aanwezigheid van de allergenen van de kat bij de slaapplaats van de baby, zeker in het eerste levensjaar, hoe minder de kans dat het kind ziek wordt. Ook de aanwezigheid van een hond zorgt voor preventie van astma, maar niet zoveel als de aanwezigheid van een kat.
Dus, lieve ouders: nog een reden meer om uw gezin te verrijken met een huisdier!Originele tekst: Passione Mamma
Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog