Dominante hond!?

*overal waar 'hij' staat, zou ook 'zij' kunnen staan

Heb ik een dominante hond? 
Wat is een dominante hond dat precies? Hoe herken ik dominantie in honden? 


Populaire beweringen 

  •  Je hond claimt voer, speeltjes, een plek op de bank,..., je hond is dominant.
  • Je hebt een hond die veel kleine plasjes doet, hij is dominant.
  • Je hebt een hond die veel blaft, hij is dominant. 
  • Je hond valt uit naar andere honden, je hond is dominant. 
  • Je hebt een ongecastreerde reu, die zal wel dominant zijn!
  • ...

Voor we dit soort beweringen kunnen doen, moeten we dan wel weten wat het nu precies betekent als een hond dominant is. 

Eerst en vooral wil ik duidelijk maken dat honden niet in onze levens zijn gekomen om ons te domineren. Iets wat met zulke populaire beweringen wel eerder zo lijkt. 
Een hond die dominant is, is niet per sé een dominant mannetje of vrouwtje, maar neemt leiding omdat niemand anders het doet. Een hond is eigenlijk een roedeldier. Als ze bij ons komen wonen, worden ze dus deel van een roedel waar ook mensen deel van uitmaken. Als niemand van die mensen duidelijk de leiding opneemt, dan zal de hond vinden dat hij dat moet doen, ongeacht geslacht, leeftijd. Het wil echter niet altijd zeggen dat de hond in kwestie het aankan om de leiding op te nemen en dat leidt dan (soms) tot problemen. 
Want zoals er bij mensen natuurlijke leiders zijn, zo zijn die er bij honden ook. Heeft een hond een gezonde portie zelfvertrouwen en is hij mentaal stabiel, dan zal hij makkelijk de leiding nemen zonder ooit voor problemen te zorgen. 

Is je hond echter een onzeker type, dan kan de leiding nemen voor hem veel te zwaar zijn en resulteert het in probleemgedrag. Tussen alle onzekere types zijn er ook nog veel verschillen. Er zijn de types die bang zijn en eigenlijk liever op de achterbank mee zouden rijden en een andere leider dus graag zullen zien opstaan en er zijn de types die het nodig hebben om leiding te krijgen, maar niet zullen aarzelen om de leiding op te nemen zodra ze vinden dat een bepaald criterium niet wordt nagekomen. Een kleine vergissing van de baasjes zorgt dan meteen weer voor 'overname' en meer probleemgedrag. Het probleemgedrag ontstaat voornamelijk omdat ze eigenlijk helemaal niet gemaakt zijn om leiding te nemen. Ze kunnen het gewoon niet goed, niet op de juiste manier. 

Liefdevol leiderschap

Wij moeten daar als baasjes dus goed bij instappen. Wij moeten zorgen dat onze honden ons als liefdevolle leiders zien. Met de nadruk op liefdevol. We doen niet gemeen tegen onze honden, we blijven lief, zorgzaam en eerlijk, maar we maken we duidelijk dat wij het stuur nemen en dat zij op de achterbank mogen snoozen. 

Hoe we dat precies doen? Dat is deel van de 5 Gouden Regels waarop ik mijn gedragsbegeleiding baseer. We gaan een prachtig huis bouwen op de basis van liefdevol leiderschap, met muren van consequent zijn, de juiste energie en de juiste training. Alleen zo komen we bij het dak, ons hogere doel: het verbeteren van probleemgedrag.


Maak vandaag nog je afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek of vul de vragenlijst over het gedrag van je hond in.  



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop