Je hond los laten lopen in het bos, mag dat?


Vraag je je wel eens af of je hond in het bos mag loslopen? Of laat je hem gewoon los en zie je dan wel wat er op je af komt? Ben je je hond wel eens 'kwijt' gespeeld tijdens het loslopen? 

In de meeste gebieden in Vlaanderen is je hond meer dan welkom, maar moet hij aan de leiband en op de paadjes blijven. In heel veel natuurgebieden komen er echter alsmaar meer hondenlosloopzones. Die zijn heel verschillend: van gewoon een afgemaakte weide tot een heus afgemaakt losloopbos. 
Waarom doet het Agentschap voor en Natuur en Bos dat? Wel, ze wil de fauna en flora van onze natuurgebieden zoveel mogelijk beschermen. In sommige gebieden zal tijdens de kalverperiode van de reeën ook een extra verbodsbord hangen voor loslopende honden. Menig wild dier sterft helaas door toedoen van een loslopende hond. Als vrijwilliger bij Wilde Dieren in Nood ligt dat me heel erg nauw aan het hart. En dat ook terwijl dit leed kan worden voorkomen. 
Het begint bij de baasjes die verantwoordelijkheid moeten opnemen en begrijpen dat hun hond geen wild dier is en dus niet zomaar hoort andere dieren na te jagen. Als het goed is, krijgt hij zijn voer van zijn baasjes en is dat dus echt niet nodig. De impuls om dat te doen, is er echter bij veel honden nog wel. Zo ook bij de mijne. Ik weet dat mijn hond goed naar me luistert en zal komen wanneer ik hem roep, maar niet als hij achter een ander dier kan aan zitten, dan wordt hij opeens Oostindisch doof! Op de koop toe is mijn hond redelijk onzeker en dus makkelijk bang. Laat ik mijn hond dan los in een gebied waar het eigenlijk niet mag? Nee, dat zou niet slim zijn. Laat ik hem los in een losloopbos dat omheind is? Ja, maar enkel als ik weet dat het er niet al te druk is, want anders loopt zijn emmertje heel snel over.

Het komt er dus op neer om je hond goed te kennen. Wat doet zijn klok tikken? Is hij onzeker of snel bang? Kan hij goed met andere honden overweg of bulldozert hij ze eerder omver? 
Hondenetiquette is niet iets wat absoluut vanzelfsprekend is. Wij worden van kindsaf ook geleerd hoe we moeten praten en liefst op een respectvolle manier ten opzichte van anderen. Lukt dat altijd en bij iedereen? Is iedereen even sociaal en uit op een babbeltje? Nee. Honden zijn dat ook niet. 
Uit respect voor baasjes met een bange of onzekere hond aan de leiband, de kwetsbare natuur en zijn inwoners,
doe je in gebieden waar het niet mag je hond vast. Zoek op de website van Natuur en Bos waar dicht bij jou in de buurt een leuk losloopgebied is, ieder jaar komen er leuke gebieden bij: Info over losloopgebieden ANB

Oplossingen om je hond beter los te kunnen laten is je hond trainen om beter terug te komen komen of te wandelen zonder trekken aan de leiband. Dat laatste is vaak de nummer 1 reden waarom honden worden losgelaten in gebieden waar ze aan de leiband horen: aan de leiband trekken ze als moesten ze een slede vooruittrekken. Het is dan 'gemakkelijker' om de hond los te laten, maar dat resulteert vaak in een hond dat ook niet wilt terugkomen. Waarom? Omdat ze dan meestal ineens aan de leiband moeten en hun vrijheid kwijt zijn. De honden zijn vaak ook niet geïnteresseerd in hun baasje omdat die er ergens achteraan holt en er geen echt contact is, waardoor het baasje gefrustreerd raakt en zich boos maakt, waarop de hond nog minder interesse heeft, enzovoort enzovoort. Het is een vicieuze cirkel. 
De band tussen hond en baasje bouw je op als ware het een bankrekening. Je doet leuke dingen met je hond zoals training of een spelletje, waardoor je geld op de bank zet. Je laat je hond los, hij komt niet en jij maakt je boos: er gaat geld van de rekening... Een relatie bestaat uit evenwichtig geven en nemen van de beide partijen. Door meer aan jullie band te werken, zal je merken dat je hond niet meer al te ver van je weg wilt zijn, want jij bent nu eenmaal het allerleukste in zijn wereld. Tijdens het loslopen in een omheind gebied, probeer eens van je even te verstoppen en zie wat je hond doet, hoe snel hij je vindt, maak eventueel wel even een geluidje. Loop ook eens ineens heel hard naar de andere richting, zodat hij je moet volgen. 
Spelletjes spelen zijn de basis van een goede recall én het is ook nog eens superleuk voor hond en baasje! 

Hou het veilig en tot snel! 

Xana 




Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop