"Hij moet maar niet flauw doen"

Beste lezers


Het is alweer een tijdje geleden dat ik nog wat heb geschreven, maar vanochtend gebeurde er iets op onze ochtendwandeling dat mij inspireerde...

Boden en ik genoten van het ochtendzonnetje. We deden een flinke wandeling. Hij was superbraaf. Hij liep aan het einde van de leiband, zonder te trekken. Dat laat ik hem toe, ik vind dat hij zijn vrijheid daar mag hebben. Hij hoeft niet als een robothond naast me te blijven lopen. Enkel op onze straat wil ik dat wel, want er is geen voetpad. 
We wandelden een route die we al lang niet meer hadden gedaan. Hij deed het perfect. Hij snuffelde hier en daar en genoot zichtbaar van het zonnetje. Toen we aan de militaire spoorweg kwamen, wilde hij nog een kleine omweg maken langs de spoorlijn en ik dacht 'Tja, waarom ook niet, het is zo'n mooi weer'. Om op dat padje te komen, moesten we een klein bruggetje over. Hij draaide af, ik draaide mee af, stak de brug over en voelde de leiband stokken. Boden was blijven staan aan het begin van het bruggetje. 
Het bruggetje was niet glad en ligt gewoon plat op de baan, je hoeft niet omhoog om erover te gaan. Ik stond aan de ene kant van het bruggetje en hij aan de andere kant, de leiband van anderhalve meter lang was ontspannen, dus zo zie je meteen hoe lang dat bruggetje is...  Ik zei 'Kom dan, je hebt dit toch al zo vaak gedaan' en terwijl ik het zei, zag ik aan zijn houding dat hij er niet zomaar over zou stappen. Ik hoorde toen de stem van mijn oud-instructeur dat Boden ooit op z'n kont heeft geklopt "Hij moet maar niet flauw doen, pak hem er gewoon over mee". Ik weet van mezelf dat ik niet dat type instructeur/trainer ben, dus nee, ik nam hem er niet zomaar mee over. Dat zou willen zeggen dat ik moest trekken en sleuren aan de leiband om hem erover heen te forceren. Wat heeft mijn hond dan geleerd? Alleen maar dat hij mij nu niet meer kan vertrouwen wanneer hij zich angstig of onzeker voelt. 
Ik ging terug tot naast hem. Ik verwachtte dat hij het bruggetje zou negeren en verder wilde wandelen, maar hij keek naar mij, naar het bruggetje, naar mij, naar het bruggetje. Alsof hij zelf niet goed begreep waarom hij er niet over durfde. Ik zette een stapje in de richting van het bruggetje, hij deed dat ook, ik markeerde en beloonde hem met een voertje. Ik markeerde en beloonde iedere stap die hij in de richting van de brug nam. Dan ben ik zelf overgestoken, omdat ik vermoedde dat mijn gewicht de brug onstabieler zou doen aanvoelen. Boden kent een goeie handtouch, dus deed ik dat in heel kleine stapjes, zodat hij zelf telkens een beetje meer over het bruggetje moest stappen om tot bij mijn hand te komen. Ik markeerde en beloonde voor iedere handtouch tot hij over de brug was. 
Hij was erover geraakt en we wandelden gewoon weer zorgeloos verder. Ik dacht nog even om hem er nog eens over te laten gaan, maar liet dat plan snel varen. Dat zou onze band niet ten goede komen. Hij had het terug gedurfd, zij het met wat hulp, maar hij deed het toch maar. 

Bij angstige en onzekere honden luidt het devies, helaas, vaak "Hij moet maar niet flauw doen", maar komaan alsof wij nooit angstig of onzeker zijn! Helpt het dan als jouw vertrouwenspersoon tegen je zegt dat je niet flauw moet doen en hij je dan forceert om iets te doen wat je niet wilt doen? Nee, ik dacht het niet. Jullie vriendschapsband is dan geschaad.
Ik train liever voor de situatie dan in de situatie, maar deze situatie was er eentje waar we ons al zo vaak eerder in hadden bevonden alleen wilde Boden nu niet die brug over zonder wat hulp. Daarom heb ik hem er wel over heen 'getraind'. Ik had perfect kunnen kiezen om de brug te laten voor wat ze was, maar het was heel duidelijk dat Boden zichzelf ook afvroeg waarom zijn pootjes dienst weigerden op dat moment. Hij zou in elke andere situatie waar hij bang van is altijd voor een alternatieve route kiezen en dat deed hij hier opvallend niet. 

Heb je thuis ook een angstige of onzekere hond en wil je hem graag helpen door hem beter te trainen? Neem snel contact met ons op, want we kunnen jouw hond het leven aangenamer maken! Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog