Feestdagen met uw lieve viervoeters

Beste lezer,


Kerstmis en Oud en Nieuw zijn traditioneel drukke periodes voor de mensen. Maar hoe zit dat met onze huisdieren? Wat vinden zij eigenlijk allemaal van die drukte? Zijn ze misschien bang voor vuurwerk? Wat kunnen we doen om de feestdagen ook voor hen zo aangenaam mogelijk te maken? 

Als je met Kerstavond of Kerstdag veel volk verwacht in huis is het misschien wel een idee om je hond vriendelijk iedereen te laten begroeten, als hij dat aangenaam vindt! Daarna kan je hem dan met een lekker kauwbeentje, Kong of iets anders dat wat langer duurt om op te eten in een andere kamer zetten zodat hij niet de hele tijd met alle drukte moet omgaan. Heb je hem er graag bij? Doe maar, maar geef hem toch ook de ruimte om even op zichzelf te zijn zodat hij tot rust kan komen. 
Als er onbekende kinderen bij je in huis komen, let dan goed op de lichaamstaal van de hond en laat de hond nooit alleen met de kinderen! Hou voldoende toezicht en zet de hond op tijd even apart. 

Moet je met Kerstavond of op Kerstdag naar een etentje en moet je je viervoeter thuis laten? Zorg dan dat hij toch genoeg lichaamsbeweging en mentale stimulatie heeft gehad. Vandaag is een druilerige dag, dus misschien is het dan aangewezen om wat denkwerkjes met je hond te doen, dat kan gewoon binnen. Je neemt een eierdoos of een lege muffintray, wat tennisballen of badmintonpluimpjes en je kan al een eind op weg om je hond mentaal moe te maken. Laat hem daarna voldoende drinken en even plassen. Geef hem nog wat lekkers en zo kan je hem met een gerust hart thuis laten. 
Ga je liever wandelen? Da's een geweldig idee! Voor de honden die graag wat actiever zijn en de lichaamsbeweging nodig hebben en voor de baasjes die even hun hoofd kunnen laten leegwaaien alvorens naar het etentje te vertrekken. Laat je hond lekker veel snuffelen, zo heeft hij ook veel mentale stimulatie en wordt hij lekker moe. Geef hem een lekker smulkadootje en je kan hem rustig thuis laten. 

Oudejaarsavond en Nieuwjaar zijn voor veel honden (en katten!) een veel minder leuke feestdag. Zeker omdat men tegenwoordig op 31/12 al 's ochtends begint met vuurwerk afsteken, terwijl het eigenlijk helemaal niet mag! Neem je hond 's ochtends mee naar een rustig bos waar je vrij zeker bent dat er geen vuurwerk zal worden afgestoken. Maak een leuke wandeling met veel snuffelmomentjes. Doe later op de dag thuis binnen nog wat denkwerkjes zodat je niet meer persé lang naar buiten hoeft, enkel om je hond snel zijn behoefte te laten doen.

Als de avond van 31/12 valt, zet dan de radio een beetje luider. Honden houden van klassieke muziek! Da's wetenschappelijk bewezen! Ben jij daar niet zo'n fan van, dan kan je vast ook wel iets opzetten dat je zelf heel erg leuk vindt en waar je gelukkig van wordt. Je hond ziet jou namelijk het liefst van al heel gelukkig, daar wordt hij zelf gelukkiger van! Mijn hond, Boden, wordt namelijk heel erg rustig van een CD van Brett Eldredge die ik ondertussen al helemaal grijs heb gedraaid. Ik zet die CD op wanneer ik merk dat hij zijn rust niet kan vinden en dan lukt het meestal meteen. Of dat nu wilt zeggen dat hij helemaal géén fan is, omdat hij in slaap valt, laat ik maar wijselijk in het midden! 

Ga je weg op Oudejaarsavond en moet je hond alleen blijven? Zorg dat je de muziek laat opstaan en laat licht branden. Idealiter heb je met je hond bench training gedaan, zodat je hem op een, voor hem, veilige plek kan zetten. Geef je hond wat lekkers om op te kauwen, liefst iets wat lang meegaat, zodat hij niet meteen zonder valt, wanneer jij nog voor middernacht vertrekt! 

Blijf je thuis met Oudejaarsavond, net omdat je hond erg bang is voor vuurwerk? Zet de radio wat luider op een zender met leuke, ontspannende muziek. Zoals ik al zei, zijn onze honden fan van klassieke muziek, maar dat wil niet persé zeggen dat wij dat zijn, natuurlijk... Doe licht aan binnen. De flitsen die buiten voor een prachtig spektakel zorgen, maken jouw hond bang omdat hij niet weet waar ze vandaan komen. 
Troost je hond! Dit kan voor velen heel bemoederend klinken, maar dat is wat ze nodig hebben van jou. Je maakt zijn angst niet erger, integendeel, je laat zien dat je zijn angst begrijpt, maar dat het niet echt nodig is om er bang van te zijn. 'Ik ben er voor je', da's voor veel honden al een hele steun. 
Het is een stressvolle ervaring en een hond is stress leert niks. Kan jij zelf iets leren als je heel erg bang of ongerust voor iets bent? Helpt het als jouw ouders of familie je dan bemoedigend toespreken of je een schouderklopje geven? Het zal je angst misschien niet minder maken, maar je voelt je wel gesteund. Wel, bij jouw hond is dat net hetzelfde! 

Dit alles geldt in grote mate ook voor katten met angst voor vuurwerk. Al zou ik voor een kat wel een extra hoekje voorzien waar ze eventueel in kan kruipen, bijvoorbeeld in een kleerkast of zo. Dan kan ze zich verstoppen. 

Hou het veilig, lieve mensen, en zorg goed voor jullie huisdieren. 

Ik wens jullie heel gezellige Kerstdagen en een spetterend 2020! 

Tot schrijfs,

Xana en Boden

P.S.: Klik hier voor Denkwerk-inspiratie

kerstkaart-2019



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop